1.12.2021

Vortrag

Measuring Access to International Human Rights Adjudication: Mapping a Quantitative Approach, Bundesministerium für Justiz und Verbraucherschutz

22.11.2021

Vortrag

Präambeln in der EU-Gesetzgebung: Governance by Argument? - Eine rechtsempirische Untersuchung, Universität Basel

14.6.2021

Vortrag

Legal Data Science: Concept, Applications, and Challenges, Rechtswissenschaftliche Fakultät, Universität Zürich

25.5.2021

Vortrag

Zugang zur Sozialversicherungsgerichtsbarkeit, Vortrag gemeinsam mit Dr. Szilvia Altwicker-Hámori, UZH Language & Medicine, Universität Zürich

21.5.2021

Kommentar

Kommentar zu: Francisco Peña Díaz, “LGBTI People in an Age of Backsliding Democracy: Where Did the “Respect for Human Rights and Fundamental Freedoms” Go?” (Back to Beginnings: Revisiting the Preambles of European Treaties, 4th Conference of Young European Law Scholars, YELS 2021, Universität Zürich)

20.5.2021

Podiumsdiskussion

"No Pardon for Chemical Weapons", UZH-i-Ringvorlesung: Nachhaltigkeit jetzt!, Prof. Altwicker nimmt an Podiumsdiskussion u.a. mit Paul Walker (Alternativer Nobelpreis 2013) teil (Link)

13.5.2021

Vortrag

Social Justice and the Interpretation of International Human Rights Law (Glasginburgh 2021 Conference: International Law and Distribution, Glasgow Centre for International Law & Security)

23.4.2021

Semesterpreis

Florian Geering wurde für seine Masterarbeit «Do You Need a Lawyer? Influence of Legal Representation and Attorney Experience on Case Outcomes Before the Swiss Federal Supreme Court» ein Semesterpreis vom Rektor der UZH zugesprochen.

4.2.2021

IVR-Programm für das FS 2021

Das neue Programm für das IVR-Forschungslunch ist publiziert worden (Link)

29.1.2021

European Journal of International Law (EJIL)

Prof. Altwicker ist als neues Mitglied des Scientific Advisory Board des European Journal of International Law ernannt worden.

20.10.2020

Herausgeberschaft

Rechts- und Staatsphilosophie bei G.W. Leibniz (Tübingen: Mohr Siebeck, im Erscheinen) (gemeinsam mit F. Cheneval und M. Mahlmann)

Flyer Rechts- und Staatsphilosophie bei G.W. Leibniz (PDF, 433 KB)

10.9.2020

IVR-Programm für das HS 2020

Das neue Programm für das IVR-Forschungslunch ist publiziert worden (Link)

10.9.2020

Lecture Comparative Constitutional Law

ZOOM-Link, syllabus and lecture materials (for session 1) published in OLAT (Link)

9.9.2020

Vorlesung Grundrechte (Gruppen 1 und 2)

ZOOM-Link und Vorlesungsprogramm auf OLAT publiziert (Link)

20.4.2020 Prof. Altwicker wurde der Peer Review Prize des European Journal of International Law [EJIL] verliehen. Link

10.12.2019

Vortrag

Computational Analysis of International Law: Promises and Problems (Research Seminar at the School of Economics and Political Science, Universität St. Gallen) Link

21.11.2019

Vortrag

Extraterritorial Obligations in the History of Ideas (Tagung: Extraterritorial Human Rights Obligations in the Age of Reemerging Nationalism – Are they really justified? Universität Zürich) Programm (PDF, 6 MB)

17.–18.10.2019

Vortrag

International Legal Theory in the Era of Digitalization (Conference: After Abstraction – Intellectual Thought in International Law, Interest Group on International Legal Theory & Philosophy, Queen Mary/University of London) Programm (PDF, 168 KB)

3.6.2019

Artikel

International Legal Scholarship and the Challenge of Digitalization, Artikel von Tilmann Altwicker Link

16.5.2019

Vortrag

Presumptions in International Human Rights Adjudication (ESIL-ELITE Law School Joint Workshop in Budapest, Vortrag: Alexandra Hansen) Programm (PDF, 264 KB)

3.5.2019

Vortrag

Der Terrorist im transnationalen Sicherheitsrecht (Tagung: Der Terrorist als Feind? Personalisierungstendenzen im Polizei- und Völkerrecht, Köln) Link

Tilmann Altwicker, Der Terrorist im transnationalen Sicherheitsrecht, in: Andreas Kulick/Michael Goldhammer (Hrsg.), Der Terrorist als Feind?

2.5.2019

IVR-Forschungslunch

International Rule of Law (RoL) Reform Work: Helping Others Improve Developing Justice Systems, Vortrag: Drew Engel (EULEX Prosecutor)

11.4.2019